Joulutontun viisi vinkkiä pakohuonepelaajille
– –Vaikka pakopelit ovat joka kerta erilaisia ja erityyppiset tehtävät voivat olla toisille yksinkertaisempia kuin toisille, on olemassa muutamia vinkkejä, joiden muistaminen auttaa selviytymään pakohuoneesta suuremmalla todennäköisyydellä. Exit Oulun tonttu on seurannut pelaajia ahkerasti ja kerännyt viisi vinkkiä menestyksekkäälle pelijoukkueelle. Tärkein tavoite on tietysti hauskanpito, mutta näillä vinkeillä voi pelikokemuksesta saada entistäkin onnistuneemman!
1. Tiimityöskentely
Pelinohjaaja korostaa tiimityöskentelyn ja yhteistyön merkitystä ennen peliä annettavissa ohjeissa, eikä turhaan! Toimiva joukkue on pakohuonepelin tärkein väline. Tiimillä, joka jakautuu tehokkaasti huoneeseen pelin alkaessa ja keskustelee aktiivisesti keskenään, on huomattavasti suurempi mahdollisuus ratkaista peli määräajan kuluessa. Joissakin pakohuoneissa on tehtäviä, joita voi suorittaa samanaikaisesti. Varsinkin tällaisessa tilanteessa on hyödyksi tehdä eri asioita samaan aikaan. Erityisesti kannattaa välttää sitä, että yksi ratkaisee tehtävää ja muut katsovat vieressä. Aina löytyy muutakin tekemistä! Kun kaikki huomiot ja ideat kertoo tiimikavereille, välttyy pelin jälkeen kuulemasta lausetta “huomasinkin tuon jo aiemmin, mutta en viitsinyt sanoa mitään”.
2. Keskity olennaiseen
“Tämän on nyt pakko liittyä johonkin!” on lause, jonka usein kuulee pakopelaajan suusta. Pakohuoneissa on kuitenkin usein hämäyksiä ja sisustusrekvisiittaa, jotka eivät välttämättä liity pelin tehtäviin millään tavalla. Jos huomaat kantavasi kädessäsi esinettä, joka ei oikein tunnu sopivan mihinkään tehtävään, se kannattaa jättää hetkeksi syrjään ja siirtyä tekemään jotakin muuta. Mikäli tuo esine osoittautuu myöhemmin hyödylliseksi, on se yleensä selkeää siinä vaiheessa. Jos taas mietit pitkään tehtävää, jossa ei tunnu olevan minkäänlaista logiikkaa, siihenkin kannattaa palata myöhemmin. Puuttuva vihje saattaa olla vielä löytämättä! Kun pelinohjaaja antaa jostakin tehtävästä lisävihjeen, kannattaa siihen keskittyä ja suorittaa tehtävä loppuun asti, sillä se todennäköisesti on seuraava ratkaistava asia.
3. Katso ympärillesi tarkkaan
Yleisimmät ongelmat pakopelin ratkaisemisessa eivät liity siihen, että pelaajat eivät osaa päätellä tehtäviä oikein, vaan siihen, että jotakin on jäänyt löytämättä tai huomaamatta. Heti aluksi kannattaa siis tutkia huoneen jokainen nurkka tarkkaan ja kertoa kaikista löydöksistä tiimikavereille! Jos tuntuu että peli junnaa paikallaan tai ei ole tekemistä, on hyvä hetki tutkia vaikkapa kirjahylly vielä uudestaan. On myös hyvä muodostaa pelihuoneesta kokonaiskuva: mitä tehtäviä tai lukkoja on vielä ratkaisematta, mitä vihjeitä tai esineitä ei ole vielä käytetty, missä voisi olla lisää löydettävää? Joskus pelissä täytyy myös palata taaksepäin: eteisestä aiemmin löytynyt taulu saattaa antaa vihjeen myöhemmin vastaan tulevaan pulmaan.
4. Ota askel taaksepäin
On paljon yleisempää, että pakopelaajat miettivät tehtäviä liian monimutkaisesti kuin liian yksinkertaisesti. Käytännössä kaikki tehtävät ovat sellaisia, että 12-vuotias voi ne itsenäisesti ratkaista, joten seinälaattojen kokonaispinta-alan neliöjuuren pohtiminen on vain ajanhukkaa. Jos tuntuu siltä, että logiikka alkaa mennä liian kaukaa haetuksi, kannattaa ottaa askel taaksepäin: voisiko tähän olla joku yksinkertaisempikin ratkaisu? Joskus tehtävien ratkaisut saattavat myös olla jotain ihan muuta kuin mitä ensimmäisenä tulee mieleen. Usein kannattaa miettiä olisiko joku toinen lähestymistapa parempi.
5.Pitäkää hauskaa!
Pakohuonepelit eivät ole vakavaa puuhaa, vaan tarkoitus on ennen kaikkea pitää hauskaa! Tämä on tärkeä seikka niin onnistuneen kokemuksen kuin myös tehtävissä onnistumisen kannalta. Turhautuminen, riitely ja peliajan kulumisen stressaaminen heikentävät kaikki päättelykykyä ja itse peliin keskittymistä. Nauttikaa siis tekemisestä, älkää ottako hommaa liian vakavasti ja edetkää pelissä rauhallisesti, niin pääsette pakenemaan alta aikayksikön! Siitäkään ei kannata harmistua, jos osa arvoituksista jää ratkaisematta. Yksi peliohjaajan tehtävistä on käydä loput pulmat läpi yhdessä pelaajien kanssa. Ainakin tekemistä riitti koko tunnin ajaksi!
Keskittymisellä, kommunikaatiolla ja tarkkaavaisuudella pääsee pakopeleissä pitkälle. Vastassa ei ole vaativaa rakettitiedettä eikä ydinfysiikkaa, vaan mukavaa ajanviettoa oman porukan kesken. Tarkentavia kysymyksiä ei myöskään kannata pelätä esittää; sitä varten peliohjaajat ovat!
Mikä olisi parempi joululahja kuin yhteinen aika? Pakopeli tarjoaa perheelle tai kaveriporukalle toiminnallista yhdessä tekemistä ja mieleenpainuvia kokemuksia!
Exit Oulun lahjakorttien voimassaoloaika on nyt 12kk, ja lahjakortin voi tilata postitse suoraan lahjansaajan osoitteeseen!
Exit Oulun tontut toivottavat mukavaa joulun odotusta ja hauskoja pelihetkiä!